Ateliers / Beeldentuin
Geerstraat 8
6456 AK Bingelrade

Beeldentuin Bingelrade

Start

Agenda

Cursussen

Workshops

Beeldentuin

Beelden

Gedraaide vormen

Schilderijen

Opdrachten

Contact

Links

©

 

Lino-druk Smutsville, Zuid Afrika

Deze lino-druk wordt afgedrukt in een gelimiteerde oplage van 250 stuks, genummerd en gesigneerd. Gedrukt op 170 grams papier, geleverd met eenvoudige passe-partout en schut-vel.
Afmeting zonder passe-partout : 25,5cm x 21,5 cm.

De prijs is € 55 per exemplaar, waarvan € 45 bestemd is voor het project in Smutsville.

Lino-druk Smutville van Guido Ancion

Tijdens onze vakantie in 2010 bij mijn broer en schoonzus in Zuid Afrika, hebben mijn vrouw Joyce en ik uiteraard de plaatselijke town-ship Smutsville bezocht.
Wij zijn geschrokken en ontdaan over de vaak bizarre omstandigheden waaronder veel mensen in Smultsville moeten leven. Veelal wonen mensen in geïmproviseerde krotten van houten planken, golfplaat en plastic. In een aantal delen van Smutsville moet er met 200 mensen één toilet worden gedeeld. Voor dezelfde 200 mensen bevindt zich ergens één aftappunt voor water. Van wegen is nauwelijks sprake. Slechts zandpaden die stoffig zijn in de zon en moddermassa’s bij regen. Ondanks deze elllendige omstandigheden troffen wij vriendelijke mensen aan. Van bedreigende situaties of een onveilig gevoel was wat ons betrof geen sprake.

Van Theo en Thea begrepen we dat hun project om mensen in Smutsville via renteloze leningen, financieele ondersteuning van crèches etc. .. zo langzamerhand op een bankroet afstevent. Wij vroegen ons af of wij hier iets in konden betekenen. Een fantastisch land met prachtige mensen. Maar veel van die prachtige mensen zitten in de vicieuze cirkel van de armoede, Een situatie waar overleven nummer één is en toekomstperspectief op een beter leven onbereikbaar lijkt.
Als beeldend kunstenaars kunnen wij misschien een kleine bijdrage leveren aan het een beetje dichterbij brengen van een toekomstperspectief. De indrukken van Zuid Afrika heb ik op me in laten werken. Dit heb ik vertaald in een zwart/wit linodruk waarin gekozen is voor een aantal symbolieken, die wat mij betreft Zuid Afrika typeren en tevens ook een wens uitspreken voor de toekomst.

Als dragende achtergrond is de vorm van de Rainbow-Nation vlag genomen. Vooral de wig-vorm in de vlag die symbool staat voor het einde van de apartheid, is prominent aanwezig. In het midden een cirkel, gevuld met profielen van gezichten. De cirkel symboliseert de afrikaanse wereld met zijn vele gezichten. Op vier punten rond deze cirkel zijn zwart/witte figuurtjes zichtbaar die samen, in hun diversiteit, Zuid Afrika naar een goede toekomst moeten dragen. De vier hoeken van de lino-druk worden bezet door vogels in hun vlucht. Symbool van vrijheid voor iedereen en tevens een vredeswens voor de toekomst.

Lino-druk Smutville van Guido Ancion

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het voortzetten van het project in Smutsville? Bestel dan vandaag nog de lino-druk van Guido Ancion door te mailen naar Guido Ancion (info@oyenancion.nl) of te bellen met Guido 046 - 44 22 120.